Скъпи читателю,

Нашият екип изяви желание да помогне на един родолюбив проект за възстановяване на връзката между българските традиции и подрастващото ни поколение.
Прочетете повече за проекта по-долу и ще се радваме да се включите по какъвто начин Ви е удобно.

През изминалата 2017-та, сдружение „Традиции, духовност, култура – Варна”  с помощта на одобрен проект от община Варна потопиха деца от селата и градовете във Варненска област в българския Фолклор. Организиран, ръководен и провеждан от младежи за младежи, в отговор на нарасналата нужда от възраждане чрез читалищата на традиционните народни инструменти – кавал, гайда, гъдулка, тамбура и тъпан. Изявени млади фолклорни таланти от Варна посещават, запознават и възпитават в инструментално майсторство младежи от града и селата.

Обученията се извършваха веднъж седмично в две училища:
– Всеки понеделник от 18 ч., в НЧ „ Св. св. Кирил и Методий“, с. Тополи.
– Всяка сряда от 18 ч., в НЧ „Елин Пелин“, гр. Варна.

Фолклорна Нощна фиеста Варна 2017

След този изпълнениеото на проекта, 25 деца започнаха да свирят на народни инструменти като кавал, гайда.
Планът беше за тази година в същия вариант да се изпълни проекта, но с фолклорно пеене и по-задълбочено гъдулка и тамбура. Сумата, която е нужна е 10 000 евро, за да могат тези деца да продължат да свирят още едно лято и в същото време покрай техния пример, много другарчета да започнат да свирят и изучават Българския Фолклор. Подадения проект за 2018 година не беше одобрен от Варненска община. Нищо не пречи когато държавата не се грижи за нашите деца, ние да се погрижим.

Тук можете да видите проектната документация

Българска Асоциация със своите партньори започва дарителска кампания. Ако желаете да се включите като помогнете за разпространение на инициативата, финансово и/или чрез ваш благотворителен проект ни пишете bulgarianassociation@gmail.com

Това е банковата сметка на сдружение „Традиции, духовност, култура – Варна” на която да преведете средства
IBAN:XXXX
Използвате за причина на плащането – “bgvarna2018
Можете и да направите дарение на пейпал със същата причина на имейл – bulgarianassociation@gmail.com

Ако желаете да станете месечен дарител за тази инициатива можете да направите това чрез  нашия Патреон канал

Повече информация за постиженията на екипа на „Традиции, духовност, култура – Варна”.

Фейсбук профил TradiciiDuhovnostKulturaVarna

Част от публикациите в медиите можете да прочетете тук

Сайтът на проекта folk.duloba.org

Фолклорна Нощна фиеста Варна 2017
Тези две дечица са нови кавалджийчета от село Тополи. В момента са вече 8.

Фолклорна Нощна фиеста Варна 2017
Представяме ви на гайдата Елена – 4ти клас. От нея се запалиха още деца и в момента са още 6 гайдарчета в същото училище.

Снимки от концерта в Тополи с малките кавалджии и Ники Докторов.

От Българска Асоциация смятаме, че каузата да предадем знанията си от фолклора на децата на България е една благородна кауза. Трябва да ги научим, преди да е станало твърде късно. Има изключителен интерес от страна на децата в България към изучаване на българските инструменти, танци, песни. Нека в бъдеще да има повече подобни инициативи и то във всяка община в България.

Автор: Деян Станчев