brexit

Искам да Благодаря на всички присъстващи на срещата на Българската Асоциация в Северна Ирландия, проведена на 27.10.2016 в офиса на НИСЕМ в Белфаст. За тези, които не присъстваха отделих няколко часа да напиша най-важната информация. Това е, което разбрах и всичко по-долу трябва да проверите лично. Нека всеки от вас да потърси информацията и ако някъде имам грешки или имате препоръки, ще съм ви Благодарен да коментирате и аз ще поправя статията.

Сегашната ситуация на европейските граждани във Великобритани и Брекзит?

За момента всички европейски граждани остават със същите права, до преминаването на цялата процедура за излизането на Великобритания от Европейски Съюз. Това означава да се приложи клауза 50, което се очаква началото на 2017. След което ще започнат преговорите с ЕС относно излизането на Великобритания и условията, които ще касаят живеещите граждани от ЕС във Великобритания и живеещите граждани на Великобритания в ЕС, както и много търговско-политически клауз. Накратко очаква се статута ни и привилегиите във Великобритания като Европейски граждани да остане непроменен до 2019 година.

Какво може да направим преди Брекзит да се приеме?

В зависимост дали сме тук поне 5 години и може да го докажем, чрез ‚пейслипс‘ или документи – P60, P45 или сме току що пристигнали може да направим две неща. Да вземем Registration certificate или Permanent Residency Card.

Ако сме под 5 години трябва да кандидатстваме за Registration certificate. Повече информация как да кандидатстваме и какво ни трябва може да намерите тук:

След като имаме Registration certificate ние сме вече едно стъпало нагоре към придобиването на Full Residency Card (въпреки че може да се кандидатстава за Full Residency Card без да имаме Registration certificate).

Кога може да ни издадат Registration certificate?

Граждани на страни, от Европейското икономическо пространство (с изключение на Великобритания) имат право да влязат в Обединеното кралство за първоначален период от 3 месеца, и да останат и кандидатстват за Registration certificate, ако:

Сте работник – full time или part time;
Сте студент (имате финансови ресурси и пълна застраховка);
Сте self-employed;
Сте търсите работа

Какво ни дава Registration certificate?

Картата за пребиваване се издава като доказателство на правото да живеем и работим във Великобритания. Също така с тази карта доказваме, че сме живяли на територията на Великобритания и няма нужда да доказваме с P60, payslips, P45 или пък с писмо от HMRC, че сме били self-employed. Тук трябва да се вмъкне, че за да докажем, че сме били self-employed за определено време трябва – ако сме пратили нашия Self Assessment онлайн да си свалим формите, с които сме кандидаствали; ако сме кандидаствали по пощата – да покажем писмото, което HMRC са ни пратили, че са приели нашия Self Assessment. След като докажем, че сме живяли тук в период на 5 години – чрез Residency Card, P60, Self Assessment може да кандидатсваме за Permanent Residence Card.

Кога може да ни издадат Permanent Residency Card?

Ситуациите, при които имате право да кандидатствате за постоянно жителство, са в продължение на 5 години вие да сте били:
– „квалифицирано лице”
– член от семейството на квалифицирано лице или permanent resident
– бивш член на семейството на квалифицирано лице, ако сте си задържали правото на престой, след като квалифицираното лице е починало или напуснало Обединеното кралство или вашият брак е приключил с развод
– член от семейството на британски гражданин, който е работил като самонаето лице в друга страна от ЕС, след което се е завърнал във Великобритания
– гражданин на ЕС, който е работил или е бил самонаето лице във Великобритания, но е спрял работа поради пенсиониране или неспособност да продължава да работи
– член от семейството на гражданин от ЕС, спрял работа
– член от семейството на гражданин от ЕС, което е работил във Великобритания, но е починал
Тук можета да намерите повече информация и да кандидатствате:

Какво ни дава Permanent Residency Card?

Имайки Permanent Residency Card, ние имаме право да работим свободно, да стоим във Великобритания свободно и да разчитаме на различните Помощи, ако сме в нужда, като пълноправни граждани на Великобритания.
Можете да регистрирате детето си като Британски гражданин.
И не на последно място, ако Великобритания излезне от Европейски съюз, този документ е удостоверяващ, че сте постоянно пребиваващ в Обединеното кралство и може да ви даде по-голяма защита. Можете да останете тук неопределно време. Промените на имиграционната политика и законодателство са неизвестни, но като гражданин на ЕС с постоянно пребиваващ документ, можета имате спокойствие и няма да се налага да доказвате правото си на постоянно пребиваване във Великобритания.

Надявам се, че информацията, която ви предоставям е била полезна. Ако имате предложения и препоръки, напишете ги като коментар в статията.

Автор: Деян Станчев

Ако имате предложения, желаете да публикуваме Вашите авторски статии или искате да се включите в Обединението на Българите по света и повдигането на България ни пишете на bulgarianassociation@gmail.com

Прочетете какви са нашите цели нашите цели

Вижте и част от нашите идеи Как всеки един от нас може да помогне на България Днес

Пишете ни с предложения как може да помогнем на България и да се обединим Българите по света и най-важното Действайте. Нека с примера си покажем на другите.

Помогнете ни като разпространявате нашите статии, станете наш Патрон или като направите единично дарение чрез Пейпал

Благодарим на всички.