Да, точно това са думите на Пламена Чемширова – основател и ръководител на фолклорен танцов състав „Чемшир“ – Северна Ирландия.

Клубът за народни танци е основан през 2013 година в град Арма – Северна Ирландия. Той е под ръководната функция на БАНИ (Българска Асоциация в Северна Ирландия с председател Деян Станчев). До момента клуб „Чемшир“ се радва на много успехи и участия – над 40 изяви. Някои от тях са: Парада на св. Патрик, Културните нощи в Арма, Фестивал „Мела“ – Белфаст, Китайската нова година в Белфаст, Събор  „На Мегдана на другата България“ в Лион 2015, Фестивал в Монпелие (Франция) 2016 и много други местни и чуждастранни участия. Освен български традиционни танци, състава наскоро се изявява и с изпълнение на Самодиви в Магичната гора – Fantasy Forest, представено в Ботаническата градина в Белфаст. Самодивския танц е предизвикал невероятен интерес сред зрителите. Чрез тези участия клуб „Чемшир“ представя и популяризира лицето на България по целия свят.

В интервю за вестник Национална Бизнес Поща – http://www.nbp.bg/ Пламена Чемширова споделя: „Има една магия, която е съхранила древния дух по нашите земи, която ни е запазила като народ. Магия, която е жива и днес и ще продължи и в бъдещето – магията на българския фолклор. Музиката и танците ни отразяват душата на народа ни и ние като българи ще продължим да пазим традициите и същността си. Нека нашите сънародници в България знаят, че никога няма да заменим или променим себе си, макар да сме далеко от Родината! Благодарим ви! Радваме се, че отново имахме щастието да развеем българското знаме, казват българите от „Чемшир“.“

Тези думи определено олицетворяват мотото на клуб „Чемшир“ – „Обединението прави силата.“

Вдъхновени от чистата  любов към българските народни танци всички членовете на клуба се събират и танцуват със страст българските народни хора. Клубът обединяват хора от различни възрасти и с различно ниво на умения от Българската общност , които обичат да танцуват  нашенските  „пъстри“ народни танци.  Идеята и целите на клуба са да се покаже красотата на българската музика , танци и  култура, да се популяризира и интегрира българската общност в Северна Ирландия и не на последно място по съвсем естествен и безкористен начин да се създадат нови приятелства и връзки между хората. Както се казва в една популярна българска поговорка „Който пее (и танцува) зло не мисли.“

Сред креативната нашенска танцова група се поражда и нова идея, която вече е реалност, а именно на „бял свят“ се появява Детски танцов състав „Пламъче“.

plamuche

Чрез примера от своите родители, децата също биват привлечени от искрата на българския танц. Децата в групата също имат своите изяви, като  танцуват различни народни танци –  родопско хоро, право хоро, ръченица и др. През 2016 година те се изявиха и на грандиозния Коледен Бал в Белфаст, като освен танцови изяви, ни показаха възстановка на обичая Бъдни Вечер.

А как се забавляват българите от клуб Чемшир можете да разберете на тяхната фейсбук група Bulgarian Folk Dance Club Chemshir.

Изготвил за вас: Диляна Стоянова